Hopp til hovedinnholdet

Norske forskere ved Universitetet i Oslo og Sykehusapotekene i Oslo har tidligere undersøkt manipulering av acetylsalisylsyretabletter og warfarintabletter, og har publisert flere artikler om temaet. Studiene har vist store variasjoner i dosenøyaktighet for ulike tablettformuleringer, spesielt for acetylsalisylsyre som har dårlig oppløselighet. Et tredje legemiddel er nå undersøkt, prednisolon, som også har dårlig oppløselighet og som ofte må manipuleres for å få riktig dose til barn (1).

I studien ble en tablettformulering undersøkt; Predinisolon Alternova (Alternova) tabletter. Tabletter ble løst i 10 ml vann, før en deldose på 1 ml (10 %) ble tatt ut og undersøkt med hensyn på dosenøyaktighet ved bruk av UHPLC (ultra high-pressure liquid chromatography).

Resultatet viste at 92,2 % av den teoretiske deldosen ble tatt ut etter manipulering av prednisolon. Til sammenligning med vanlige tabletter av acetylsalisylsyre, har en tidligere studie vist at uttak av en deldose på 10 % ikke har oversteget 55 % av den teoretiske deldosen. Dette viser at kunnskap om løseligheten av et legemiddel ikke alltid er tilstrekkelig for å kunne vurdere manipulering av tabletter.

Sammendrag av artikkelen kan leses her. Fulltekst er tilgjengelig for medlemmer av European Journal of Hospital Pharmacy (EAHP) ved innlogging.

1. Svendsen R, Brustugun J, Tho I, Bjerknes K. 5PSQ-205 Manipulating tablets containing poorly soluble prednisolone to obtain paediatric doses. European Journal of Hospital Pharmacy. First published March 14, 2021. doi.org/10.1136/ejhpharm-2021-eahpconf.324

Publisert: 4. mai 2021 — Oppdatert: 4. mai 2021