Temadag og workshop 2013
Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn og Kunnskapssenterets seksjon for meldesystemer inviterer til temadag og workshop for innspill til: "Felles nasjonale hendelsestyper for uønskete hendelser ved legemidler".
Målgruppen for temadagen og workshopen er fagdirektører, representanter for ledere som håndterer meldinger fra ansatte og personer som har ansvar for meldesystemene. Hensikten er å få innspill til forslaget, og diskutere mulighetene for innarbeidelse i helseforetakenes klassifisering.
Oslo, 23. august 2013
Program
Introduksjon til dagen v/ Ingrid Grønlie
Risikolegemidler v/ Laila Bruun
Hva kan vi lære av andres feil?
Hva har vært meldt v/ Eli Saastad og Linda P. Grytten
Hva kan vi finne fra andre sykehus? v/ Anders Baalsrud
Norsk barnelegeforenings legemiddelveileder
Et nasjonalt samarbeidsprosjekt om veileder for risikofylte prosedyrer hos barn v/ Unni Mette Stamnes Köpp
En leders utfordringer ved håndtering av meldinger fra ansatte v/ Janicke Johansen
Forslag til felles nasjonale hendelsestyper og årsakskategorier v/ Øystein Flesland
Erfaring hittil med forslaget til hendelsestyper
Sykehuset Telemark v/ Astrid Johnsen
Helse Bergen v/ Trond Iversen
Kunnskapssenteret v/ Eli Saastad
Fra invitasjonen:
Første halvdel av dagen blir tema som risikolegemidler og risikofylte prosedyrer belyst, samt hva man kan lære av det som har vært meldt og omtalt i litteraturen for å redusere risikoen for avvik.
Etter lunsj vil et nytt system for klassifisering av hendelsestyper (avvik) bli presentert. Hendelsestypene er testet i fire sykehus i 2011/2012. I dette systemet er det fulgt oppbygging etter forskrift for legemiddelhåndtering. I det foreliggende forslag (excel-versjon) er det tatt med legemiddelanamnese og legemiddelopplysninger i epikrise, jfr. Pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender», samstemming av legemiddellister. Systemet ivaretar også hendelsestyper ved bruk utenfor godkjenning (off-label), noe som er aktuelt for både barn og voksne i sykehus. Hendelsestypene har vært sammenliknet med WHOs klassifisering på 3.3 meldinger av Kunnskapssenteret siden juli 2012.