Hopp til hovedinnholdet

De fleste som er smittet har ingen symptomer, men når småmark er påvist bør det vanligvis behandles. I tillegg til hygienetiltak, anbefales medikamentell behandling av hele husstanden samtidig. Behandlingen bør gjentas etter to uker (1). Mebendazol (Vermox) er indisert til barn > 2 år - og finnes som både tabletter og mikstur, men preparatomtalen advarer mot risiko for kramper som en sjelden men alvorlig bivirkning (2). Norsk Elektronisk Legehåndbok angir doseringsanbefaling for mebendazol til barn > 1 år (3). Pyrvin (Vanquin) er indisert ved behandling av barn > 1 år- men bruken vanskeliggjøres av at preparatet kun finnes som tabletter (4).

FHI anbefaler at infeksjonsmedisiner kontaktes for vurdering av barn under ett år (1), men Relis angir i en artikkel fra 2017 at fastlegen ofte kan gjøre denne vurderingen. Barn under ett år trenger ikke behandles med resten av husstanden dersom de selv ikke har symptomer, dette for å unngå unødige bivirkninger (5).

Se også en nylig publisert Relis utredning om bruk av mebendazol til et barn med tidligere reaksjon (6).

Kilder

1. FHI - Smitteveilederen. Marksykdommer - veileder for helsepersonell. Lest 27. september 2022.
2. Preparatomtale Vermox mikstur. (Statens Legemiddelverk). Lest 27.september 2022.
3. Norsk elektronisk legehåndbok. Barnemark. http://www.legehandboka.no/ Sist endret: 15. desember. 2021.
4. Preparatomtale Vanquin. (Statens Legemiddelverk). Lest 27. september 2022.
5. RELIS-artikkel. Behandling av barnemark. Lest 27.september 2022.
6. RELIS-artikkel. Mebendazol hos barn med tidligere reaksjon. Lest 29.september 2022.

Tips oss gjerne dersom det er noe som kan være viktig å formidle videre i denne sammenhengen. Send oss da en e-post: post@legemidlertilbarn.no.

Fastlegen oppfordrer allmennlegene til å gjøre seg kjent med nettverkets nettside www.legemidlertilbarn.no. Her finnes det flere viktige ressurser som også er svært nyttige i allmennpraksis!

Publisert: 29. sep. 2022 — Oppdatert: 30. sep. 2022