Fastlegen informerer - barnemark
Småmark er en svært vanlig plage, og særlig hos barn mellom 5-8 år. Hos barn under ett år er tilstanden sjelden, og behandling skal vurderes av lege.
De fleste som er smittet har ingen symptomer, men når småmark er påvist bør det vanligvis behandles. I tillegg til hygienetiltak, anbefales medikamentell behandling av hele husstanden samtidig. Behandlingen bør gjentas etter to uker (1). Mebendazol (Vermox) er indisert til barn > 2 år - og finnes som både tabletter og mikstur, men preparatomtalen advarer mot risiko for kramper som en sjelden men alvorlig bivirkning (2). Norsk Elektronisk Legehåndbok angir doseringsanbefaling for mebendazol til barn > 1 år (3). Pyrvin (Vanquin) er indisert ved behandling av barn > 1 år- men bruken vanskeliggjøres av at preparatet kun finnes som tabletter (4).
FHI anbefaler at infeksjonsmedisiner kontaktes for vurdering av barn under ett år (1), men Relis angir i en artikkel fra 2017 at fastlegen ofte kan gjøre denne vurderingen. Barn under ett år trenger ikke behandles med resten av husstanden dersom de selv ikke har symptomer, dette for å unngå unødige bivirkninger (5).
Se også en nylig publisert Relis utredning om bruk av mebendazol til et barn med tidligere reaksjon (6).
Kilder
1. FHI - Smitteveilederen. Marksykdommer - veileder for helsepersonell. Lest 27. september 2022.
2. Preparatomtale Vermox mikstur. (Statens Legemiddelverk). Lest 27.september 2022.
3. Norsk elektronisk legehåndbok. Barnemark. http://www.legehandboka.no/ Sist endret: 15. desember. 2021.
4. Preparatomtale Vanquin. (Statens Legemiddelverk). Lest 27. september 2022.
5. RELIS-artikkel. Behandling av barnemark. Lest 27.september 2022.
6. RELIS-artikkel. Mebendazol hos barn med tidligere reaksjon. Lest 29.september 2022.
Tips oss gjerne dersom det er noe som kan være viktig å formidle videre i denne sammenhengen. Send oss da en e-post: post@legemidlertilbarn.no.
Fastlegen oppfordrer allmennlegene til å gjøre seg kjent med nettverkets nettside www.legemidlertilbarn.no. Her finnes det flere viktige ressurser som også er svært nyttige i allmennpraksis!