Hopp til hovedinnholdet

Fra FHI:

Kikhoste (pertussis) er en langvarig (6 til 12 uker) luftveisinfeksjon med kraftige hosteanfall. Sykdommen er svært smittsom og er farligst for de yngste barna. Spedbarn med kikhoste kan få pustestopp, ernæringsvansker og hjerneskade, og det er ofte nødvendig med sykehusinnleggelse. I sjeldne tilfeller fører sykdommen til dødsfall hos spedbarn.

Fra mai 2024 tilbys kikhostevaksine til alle gravide for å beskytte det nyfødte barnet. Tilbudet gis som kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste (dTp).

Vaksinasjon av gravide mot kikhoste i Norge er organisert som en del av barnevaksinasjonsprogrammet og dermed har alle i den forhåndsdefinerte målgruppen (gravide) indikasjon for vaksinen. Alle gravide skal få et tilbud, og informasjon skal nå hele målgruppen.

Dagens medisin skriver også at det ser også ut som at det pågår et utbrudd av kikhoste da det så langt i år har blitt registrert like mange tilfeller av kikhoste som i hele fjor. Bare i mars ble 328 smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Kikhoste kan være alvorlig for spedbarn, men dødsfall er sjeldne. Hos spedbarn kan kikhoste ofte starte med pustestopp, i stedet for hosteanfall.

– De får første vaksinedose ved 3-månedersalder. Den mest sårbare alderen er fra fødsel og fram til barnet får vaksine, sier overlege og spesialist i barnesykdommer i FHI, Margrethe Greve-Isdahl.

Man har nå funnet ut at den beste måten å beskytte barn i denne alderen på, er å vaksinere mor i andre eller tredje trimester i svangerskapet

Publisert: 19. apr. 2024 — Oppdatert: 19. apr. 2024